Barking Rivergate

Project Details

Creation of a new community at the heart of the Barking Riverside development, which stretches along 2km of Thames waterfront.  We worked with van Heyningen & Haward Architects to create a vibrant and sustainable place at the heart of this new community, which included a new community centre, residential units, a three form entry primary school, a church and a public square to link all of these elements.

Highly Commended: RICS Awards – Regeneration, 2012

‘Seeing the building at various stages of completion and designing school provision around the facilities has been the most exciting and fulfilling post I have had in my teaching career’ Chris Harrison, Head Teacher

Design Details

  • Central to the design was the public square, onto which all main entrances face. The square acts as the ‘centre of gravity’ of the scheme and is animated by the active ground level frontages that surround it
  • The strategy of One Community + One Square + Estuary Forms + 5 Landscapes directed the masterplan approach and created a distinctive signature design language within the public realm
  • An integrated approach to water management and biodiversity utilised the roof of the school and rain gardens in the public square to minimise water runoff and create new habitats
Location:

East London

Site Area:

2.5HA

Architect:

van Heyningen & Haward

Engineers:

Max Fordham / Tulley De'Ath

Contractor:

Neilcott

Project Value:

£15m