Brewery Yard

Project Details

We were initially commissioned to carry out a regeneration study of Abergavenny, a bustling market town long considered to be the gateway to Wales and the Brecon Beacons National Park.  Subsequently, we were appointed to design a new market square in the town centre, regenerating a neglected area of existing car parking and outdoor market, creating an attractive link space between the High Street and Market Hall.

Highly Commended: RICS Wales (2011)

Commended: Welsh Award for Planning Achievement (2010)

‘Abergavenny is to food as Cannes is to film – an annual festival for spotting rising stars in Britain’s artisan food firmament’  The Guardian

Design Details

  • Working in close collaboration with public artist Howard Bowcott, the design language was developed to reflect the history of brewing on the site
  • Where possible, local materials were sourced to maximise sustainability – with red sandstone from local quarries used to create a wall ‘frieze’ – a band of 70m of bilingual text engraved into blocks of red sandstone within the main supporting walls - and Monmouthshire oak used to make the bespoke seating
  • Originally, the site sloped over a 3m level change, causing problems with accessibility. The new design creates a series of level terraces, providing ample space for outdoor market stalls and events
  • Brewery Yard is home to the annual Abergavenny Food Festival, one of the UK’s leading food events
Location:

Abergavenny

Site Area:

0.5HA

Client:

Monmouthshire County Council

Architects:

Martin Stockley Associates / Miller Research

Collaborator:

Howard Bowcott (Artist)

Contractor:

Alun Griffiths

Project Value:

£1.5m

Photographers:

Howard Bowcott / Macgregor Smith